2024. március 29.
Ülést tartott a képviselő-testület

Fókuszban a költségvetés

2011. január 24. hétfő

Úgy tűnik, 2011-ben is biztosítva lesz a város és intézményei nyugodt működése. A képviselő-testület a pénzügyi biztonságot tartja szem előtt akkor, amikor a beruházások óvatos tervezése mellett dönt.

A képviselő-testület közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos döntésekkel kezdte munkáját, majd a Szervezeti és Működési Szabályzat változásait fogadta el. Ezután került sorra a 2011. évi költségvetés első olvasatának vitája, mely meghatározó téma volt ezen az ülésnapon.
Dr. Szalay László polgármester és Pethő Zoltán jegyző tájékoztatása szerint a tervezés során Dunaharaszti város költségvetése mára egyensúlyba került, a kiadások nem haladják meg a bevételeket. Ezt hosszú egyeztetések során sikerült elérni, amelynek része volt a pénzügyi bizottság közel öt órán át tartó ülése is. Hajdú Zsolt örömmel nyugtázta, hogy az oktatási-nevelési intézményekre fordítandó összegek nem csökkennek, így a színvonal esésétől nem kell tartani. Knapp Tibor javaslatára a Paradicsom-szigetre vezető bekötőút felújítása bekerült a költségvetés ún. halasztott tételei közé, azzal a feltétellel, hogy a munkák elvégzésére akkor kerülhet sor, ha azt a 2010. évi pénzmaradvány lehetővé teszi. Ez áprilisban, a zárszámadási rendelet elfogadásának idején derül majd ki.
Pékó Zoltán képviselő módosító javaslataival azt próbálta elérni, hogy a képviselő-testület vállaljon kötelezettséget arra, hogy ebben az évben forrást biztosít a Nyárfa utca szilárd burkolattal való megépítésére, valamint a Bercsényi utca csapadékvíz-elvezetésének megoldására. Minderre azért van szerinte szükség, mert a költségvetés jelenlegi tervezete nem tartalmaz előirányzatot útépítésre, ilyen beruházásra csak akkor kerülhet sor, ha pályázati lehetőség adódik, és azon nyer is a város. Az általa említett két beruházás viszont létfontosságú az ott lakók számára.
Dr. Szalay László polgármester és több képviselő is emlékeztette Pékó Zoltánt arra a határozatra, amit még a 2009. júniusi ülésén majdnem konszenzussal (egy tartózkodás mellett) fogadott el a testület. Ebben meghatározták az utak építésének sorrendjét, melytől csak akkor lehet eltérni, ha azt pályázati célok, okok indokolják. Ez egy olyan kompromisszum volt, amely rengeteg felesleges vitától mentette meg a várost. A vita végén megegyezés történt arról, hogy a város ebben az évben is fog utakat építeni, ennek forrását hitelfelvétellel biztosítja. Így négy utca fog megépülni, kb. 200 millió forintból. Az előterjesztést a februári ülésre fogják kidolgozni. A város hitelképes, így nincsen akadálya a kölcsön felvételének. Pékó Zoltán módosító indítványait végül elhalasztotta.
A képviselő-testület ezt követően elfogadta a városi tömegközlekedés 2011. évi díjairól szóló rendeletet, majd az Oktatási-, Művelődési- és Sport Bizottság, illetve a Szociális és Egészségügyi Bizottság 2010. évi munkájáról szóló beszámolókat.
(A határozatokat – a jegyzőkönyv elkészültét követően – természetesen feltesszük majd a honlapra.)
 

Twitter megosztás Google+ megosztás