2024. április 20.
Magyar honvédek, magyar katonák - Pákozdtól Afganisztánig

Különleges élmények a Katonai Emlékparkban

2010. szeptember 14. kedd

Néhány héttel ezelőtt a Balaton felé vezetett az utam, amikor a pákozdi kijárat előtt észrevettem a "Doni emlékhely" feliratú útbaigazító táblát. Nosza rajta, gondoltam, tegyünk egy kis kitérőt. Ebből aztán félnapos kirándulás lett.

Az autópályáról letérve Sukoró felé autóztam tovább, arra, amerre a táblák vezettek. Nemsokára rá is találtam a Donnál elesett hőseink tiszteletére emelt emlékhelyre. Miután megszemléltem az emlékművet, és elolvasgattam a sok megható táblácskát, amit a hozzátartozók helyeztek itt el, felfigyeltem a "Katonai Emlékpark" táblára. Néhány száz méterrel odébb ugyanis egy csodálatos birodalom fogadja azokat a látogatókat, akik érdeklődnek a magyar katonai hagyományok iránt (nyitó képünkön egy első világháborús katonai bunker rekonstrukciója látható).

A parkolóban mindjárt útitársamul szegődött Stégner Lajos ny. alezredes (egykori vietnami békefenntartó), aki óriási lelkesedéssel vezeti végig a látogatókat a komplexumon, és csak mesél, mesél, olyan részleteket is, amiket talán még történészeink sem tudnak.

A magyar békefenntartók emlékműve

(a kövek hősi halált halt katonáinknak állítanak emléket)

Az emlékpark magja a pákozdi csatát megörökítő emlékmű és múzeum, ahol Stégner úr egy terepasztalon még el is játssza nekünk a fényes magyar győzelemmel végződött ütközetet. Ez bővült ki később a honvédek, katonák életmódját, ruházatát, felszerelését bemutató kiállítással. A legizgalmasabb rész viszont a magyar békefenntartó hadműveleteket végigkövető, modern látogatóközpont, ahol az elmúlt száz év összes ilyen vonatkozású magyar emléke helyet kapott.

Az emlékpark rengeteg látnivalóval szolgál, ki lehet próbálni például egy MIG-29-es szimulátort, és egyéb csodákat is. Ezen az oldalon néhányszor már felhívtam a figyelmet tágabb környezetünk néhány programjára, látnivalójára, ha kapunk némi jó időt még az ősszel, látogassanak el családostul a Katonai Emlékparkba, annál is inkább, mert közeledik a pákozdi csata emléknapja!

A www.kempp.hu oldalon minden szükséges információ elérhető.

 

Twitter megosztás Google+ megosztás