2024. április 23.
Legyünk tekintettel egymásra, vigyázzunk a környezetünkre!

Fő út és parlagfű

2010. július 22. csütörtök

Két fontos, aktuális témában szeretnénk kérni minden haraszti lakos együttműködését.

A Fő úti munkálatok első fázisában került sor a villanyoszlopok áthelyezésére és a villamos hálózat átalakítására. A képviselő-testület határozott szándéka, hogy a városnak ezt a részét, amely teljes megújuláson megy keresztül, és településünk díszévé válik, megvédi a rongálástól, szemeteléstől. Szomorúan érzékeljük, hogy az oszlopokon és egyéb felületeken ismét megjelentek a plakátok, cetlik, hirdetések. Azon túl, hogy közterületen hirdetni természetesen csak a polgármesteri hivatal engedélyével lehetséges, ez a papírrengeteg elcsúfítja a városképet. Az önkormányzat a hirdetések ilyenformán történő kihelyezéséhez nem járul hozzá, azokat – ha szükséges – közmunkásaink eltávolítják, közterület-felügyelőink pedig figyelmeztetéssel, majd bírságolással igyekeznek gátat vetni ennek a jelenségnek. A képviselő-testület a Fő út átadása után megvizsgálja annak lehetőségét, hogy hogyan biztosíthat kulturált lehetőséget a hirdetni szándékozóknak.


Ismét itt van a parlagfű szezonja. A polgármesteri hivatal eltökélt szándéka, hogy minden lehetséges eszközzel fellép az allergén gyomnövények és a hanyag, embertársaikkal nem törődő tulajdonosok ellen. Ebben a törekvésünkben nem segítenek, sőt, hátráltatnak minket az elmúlt évek jogszabály-változásai. A külterületi védekezés továbbra is a Ráckevei Földhivatal hatásköre, ott mi semmit sem tehetünk. A belterületen is kivették a jegyző hatásköréből a bírságolást, ami pedig – magas összege miatt – jelentős visszatartó erővel bírt. Jelenleg csak felszólítással élhetünk és kényszerkaszálást rendelhetünk el, amelynek költségét mi álljuk, és utólag megpróbáljuk behajtani az ingatlan tulajdonosán. A bírságolásra javaslatot tehetünk a Gödöllőn székelő növényvédelmi állomás felé. Mindezek mellett már a város több, különösen fertőzött területét sikerült rendbe tenni. Most kell lépni, mert néhány nap van csupán a parlagfű virágzásáig, amikor is több millió mag kerül a földbe, ahol hosszú évekig csíraképes állapotban van, a pollen pedig a levegőbe jut, megkeserítve sok-sok allergiás embertársunk életét.
Kérünk mindenkit, mentesítse saját területét, ingatlanát a gyomnövényektől, és ha fertőzött területről tud, értesítse a polgármesteri hivatalt az 504-468-as telefonszámon.

Köszönjük együttműködésüket!
 

Twitter megosztás Google+ megosztás