2024. április 20.
Készül a télre a közútkezelő

Telephelyen várakoznak a gépek az enyhe időben

2009. december 9. szerda

Hogyan készül a téli munkákra a város közútkezelője? – kérdezem Seres Józsefet, a Hidrográd Kft. ügyvezetőjét.

Hogyan készül a téli munkákra a város közútkezelője? – kérdezem Seres Józsefet, a Hidrográd Kft. ügyvezetőjét.
-    Az enyhe időjárás nem téveszt meg minket, ezért teljes arzenállal várjuk a havazást és a fagyokat. Az Önkormányzattal kötött szerződésünk szerint két darab nagyteljesítményű szórógépet kell a város útjaira bocsátanunk, a megnövekedett nagyságú úthálózat miatt azonban hármat tartunk készenlétben. Szintén három hóeke, valamint négy kombinált, gumikerekes kotrógép áll rendelkezésünkre. A keskenyebb utcákban egy kisebb, könnyebben mozgó kotrógép dolgozik majd. 800 mázsa szóróanyagot halmoztunk fel a telephelyünkön, azt gondolom, ez hosszú időre elegendő lesz.
-    A szóróanyaggal kapcsolatban – és itt elsősorban a sóra gondolok - az utóbbi évek során egyre többször kerülnek szóba a környezetvédelmi szempontok. Mivel találkozunk majd a város útjain síkosság-mentesítés idején?
-    Teljesen érthető a lakosok aggódása a sószórás miatt, mert ez valóban káros hatással van a környezetre, a növényzetre. Az Önkormányzattal abban állapodtunk meg, hogy csak szükség esetén, kényes helyeken alkalmazzuk ezt a módszert, akkor, amikor már az emberek testi épségét veszélyezteti a lefagyott, vagy az ónos eső által ellepett út és járda. Egyébként a homokot fogjuk használni, ameddig az hatékonynak bizonyul.
-    Van-e elég emberük a munkára?
-    Szerződés szerint 10 főt kell biztosítanunk, de ha szükséges, 20-22 embert tudunk azonnal munkába állítani.
-    Mi a fontossági sorrend az utak takarítása során?
-    A legfontosabb a közintézmények – iskolák, óvodák, orvosi rendelők, stb. – „felszabadítása”, így először ezekre koncentrálunk majd. De járniuk kell a buszoknak, el kell jutni a munkahelyekre, az iparterületre, fontos a gyűjtőutak járhatósága is. Az elmúlt évek során megismertük a várost, sok tapasztalatot szereztünk, így remélem, nem ér minket meglepetés. A lakosokat arra kérem, működjenek együtt velünk ugyanúgy, ahogy eddig is, és legyenek türelemmel, ha a gépeink időlegesen lassítják a forgalmat, vagy egyéb kellemetlenséget okoznak.

KG
 

Twitter megosztás Google+ megosztás