2024. április 20.
A képeslevelezőlap-gyűjtés nem csupán gyűjtőszenvedély, hanem értékes ismeretek kimeríthetetlen tárháza is.

KARÁCSONY RÉGI KÉPESLAPOKON
A VÁROSI KÖNYVTÁR MINIGALÉRIÁJÁNAK
KIÁLLÍTÁSA
2009. NOVEMBER – 2010. JANUÁR

„Az ember sosem tudja, mi is az a karácsony,
amíg egy idegen országban el nem veszíti.”
(Hemingway)


A képes levelezőlap-gyűjtés nem csupán gyűjtőszenvedély, hanem értékes ismeretek kimeríthetetlen tárháza is. Gyarapítja az általános műveltséget, szórakoztat, gondolkodtat, de mindezek mellett kapcsolatépítő és közösségfejlesztő szerepe is jelentős – vallja Kőszegfalviné Pajor Klára, a Képes Levelezőlap-gyűjtők Országos Egyesületének elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja.
A már nyugdíjas tanár-közgazdász még aktív korában kezdett régi képeslapokat gyűjteni, majd egyesületbe szervezni az ország különböző pontjain élő és hasonló szenvedéllyel rendelkező gyűjtőket és civil szervezeteket. Ma már több egyesület tagja, vezetője, jónéhány könyv és az országosan is egyedi Képes Levelezőlap című szakmai kiadvány szerkesztője. Hobbija immár hazai viszonylatban is igen híressé tette, hiszen gyűjteménye meghaladja a 30 ezer darabot. Számtalan kiállítást szervezett már tematikus kollekcióiból, nyilvánossá téve azt, hogy mások is megismerhessék.
A 19. század végének ez a gyorsan népszerűvé vált, hatalmas iramban elterjedt találmánya mindent megörökített. Neves történelmi eseményekről, háborúkról, uralkodó családok ünnepeiről, a divat változásairól, rangos kiállításokról is készültek képeslapok. Anyagában és technikájában is igen változatosak voltak a kezdeti anzikszok. Ki gondolná, hogy a papírban szegény I. világháborús orosz hadifogolytáborokból gyakran nyírfakéregből készült lapokat küldtek haza a katonák? De készültek acélmetszetes és kőnyomatos, úgynevezett litografált kiadványok is. A fotóeljárás elterjedésével ért a képeslap pályája zenitjére. Számtalan kiadó látott üzleti lehetőséget a lapkiadásban. A 18-19. század fordulóján nagy divattá vált a képeslapok küldése és gyűjtése is. Magyarországon 110 évvel ezelőtt – 1899. december 8-án jött létre az első hazai képes levelezőlap-gyűjtők egyesülete. Működésük a háborús években megszűnt, miközben a képeslap kiadás és gyűjtés természetesen nem szünetelt – tudtuk meg Klára asszonytól.
Bár sajnálatosan ma már az sms-ek és e-mailok világában élünk, és egyre kevesebb az újonnan kiadott képeslapok száma, még mindig jónéhányan hódolnak szenvedélyüknek, és gyűjtenek különböző témakörökben képes levelezőlapokat. Legkedveltebbek talán a történelmi témájú, ünnepekhez kötődő, vallási témájú, a motívum képeslapok, valamint a külföldi és magyar városi képeslapok.
Én a Városi Könyvtár helytörténeti gyűjteménye részére felkutatott, régi Dunaharasztiról szóló képeslapok gyűjtése kapcsán kerültem világhálós kapcsolatba gyűjtőkkel és gyűjteményekkel, és fedeztem fel ezt a nagyszerű világot, melyet most karácsony közeledtével szeretnénk megosztani Önökkel, és bemutatni Kőszegfalviné Pajor Klára lenyűgöző gyűjteményének egy kis szeletét, mely a karácsony ünnepi és csodálatos hangulatát hozza el hozzánk százéves és több évtizedes, gyönyörű, régi magyar és külföldi képeslapokon. Ajándék nekünk, ajándék Önöknek.
Ez egy nagyszerű tárlat, mely ünnepi hangulatot ad, és  „többet mond, mint egy történelemkönyv”.

Táborosi Zoltánné
igazgató
 

Twitter megosztás Google+ megosztás