2024. március 19.
Derűs hangulatban ért véget a közmeghallgatás, amikor szóba kerültek a Sport-szigeten tartott raliversenyek. Nem kapott több rendőrt a város, így a közterület-felügyeletet fogja erősíteni. Orvost is nehéz szerezni, a város az egészségügyet is saját forrásaiból fejleszti. Kérdések és válaszok, sok érdeklődő, új rendőrkapitány, kevésbé éles Almási Imre, ráadásul nem is a legvégén. Ez történt hétfő este a művelődési házban.

Dr. Szalay László köszöntötte a megjelenteket, majd fő vonalakban ismertette az önkormányzat 2017. évi költségvetésének tervezetét. Dunaharaszti az állami költségvetésből kapott hozzájárulásokkal és saját bevételeivel gazdálkodik, hitelfelvételre nem szorul, ezt egyébként is megnehezítették az önkormányzatok számára. Bevételei egy részét az önkormányzat működésre – intézmények fenntartása, szociális támogatások, civil szervezetek, polgárőrség, rendőrség, orvosi ügyelet, sportegyesületek, nemzetiségi önkormányzatok, egyházak támogatása -, másik részét beruházásokra fordítja. Ezek közül a legjelentősebb a sportcsarnok, amelynek kivitelezése nemsokára megkezdődik. Bent van a pályázatunk egy új bölcsőde felépítésére. A Máv-Alsó területrészen megépítjük a Levendula, Zágoni, Kaszala és Zsálya utcákat. A beszámolót követően a polgármester felkérte a megjelent érdeklődőket, hogy tegyék fel kérdéseiket (dr. Szalay László válaszait dőlt betűvel közöljük).
Weinber Antal a Dunaharaszti Város facebook-csoport nevében tette fel kérdéseit, melyek a következők voltak:
Mindenki tudja, hogy áthelyezték tőlünk Magyar Tamásné Terézt, és Kopácsi Ferencet. Gyűjtöttünk aláírást, hogy visszahelyezzék őket; kb. 1600 gyűlt össze 3 hét alatt. Ezekhez a rendőrökhöz bármikor lehetett fordulni, mindig meghallgatták az itt lakók bajait. A lakosság szerint nem csak a hitelességük volt meg, hanem láthatóak is voltak a város több pontján. A helyismeretük és a többéves munkájuk során bizalom alakult ki a lakosság részéről feléjük, ami az ide vezényelt rendőrökkel nincs meg azóta sem. A mi meglátásunk szerint nagyon sokat romlott a közbiztonság, megszaporodtak a betörések, autólopások, üzemanyag-leeresztések, akkumulátorlopások, gyorshajtás, ittas vezetés, stb. Szeretnénk kérni, hogy mielőbb helyezzék őket vissza, ha van rá mód, ha mégse, akkor szeretnénk arra indoklást kapni, hogy miért nem?
Nem tapasztalunk rendőri jelenlétet a 22.000 fős városban, ami szinte folyamatosan fejlődik. A gyerekeket is veszélyeztetettnek érezzük, mivel gyorsan el lehet menni bárhová az M0 közelsége miatt. Az ingatlanokban sok a betörés. Szeretnénk, ha a lakosság úgy, mint eddig tájékoztatva lenne TV, újság, révén. Járnak rendőrök az iskolákba, idősek klubjába a megelőzések miatt? Az Iskolarendőr program jelenleg hogy áll? Szeretnénk tudni a tényleges rendőri létszámot, ami a várost érinti. A járőrmobilt miért nem veszik, fel vagy miért van kikapcsolva, mert többen jelezték ezt. Az M0-ra kihajtással kapcsolatosan mi a fejlemény a balesetek miatt? A kikanyarodás életveszélyes. A Némedi úton a gyalogátkelők kivilágítása nem mindenhol megfelelő, tudnak ezen javítani? Olvastuk az újságban, hogy vannak kamerák felszerelve. Ki felügyeli ezeket? A helyi járat miért csak a Tescohoz megy ki, miért nem megy az ipartelepre, vagy azok a cégek miért nem finanszírozzák ezt meg? A Némedi út mikor fog felújításra kerülni, és lesz-e mellette bicikliút? A helyi járatok menetrendjét össze kellene hangolni a HÉV menetrenddel, többen panaszkodtak erre is. Éjszakai buszjárat miért nincs a városban? Miért nem lehet Budapestről éjszaka tömegközlekedéssel beutazni, vagy fordítva? A városnak miért nincs közterület-felügyelője? Vagyis úgy tudjuk, hogy csak 1 van, miért nincs belőle több, amikor szükség lenne rájuk is? A Határ út útburkolata tönkrement az M0 felújítása során. Mikorra tervezik ennek a felújítását? A szigetszentmiklósi orvosi rendelőbe a mai napig nem lehet bejelentkezni telefonon, de email-en sem, ennek az orvoslása mikorra várható? Az orvosok rendelési idején nem akarnak változtatni? Csak egyszer van este 6-ig. Amikor orvosi ügyelet van, csak 1 orvos jut Taksonyra és Harasztira, közel 30.000 emberre. Nem gondolják, hogy ez nagyon kevés, és miért rezidens az orvos, aki ügyel?

Miért nincs ekkora létszámra külön gyermekorvosi ügyelet? A városban rengeteg a gyerek, ők hova rohanjanak, ha baj van? Az ügyeleten csak azt mondják, menjünk be az ügyeletes kórházba, ez normális dolog? A Fő úton megszabott időhatár van a parkolásra. Ezt fizetőssé kívánják tenni? Ki ellenőrzi, hogy mennyi ideig parkolok egy bizonyos helyen? A vasút fejlesztéséről tudunk-e valami információt?
A rendőrség munkáját érintő kérdésekre Németh István őrnagy, rendőrkapitány válaszolt. A két körzeti megbízott áthelyezése az előző kapitány szakmai döntése volt, visszakerülésük nem került szóba, bár szép dolognak tartja, hogy kiáll mellettük a lakosság. A haraszti rendőrőrs létszáma az állománytábla szerint 20 fő, de ebből csak 14 fő hadrafogható. Ez nem ideális, sőt, kevés, de ez a központi leosztás. Az őrsön 16 óráig van ügyfélfogadás, utána be kell menni a kapitányságra. Ha kell, jönnek a készenléti rendőrök. A telefont azért nem veszik fel néha, mert van, hogy a kolléga a bv-intézetbe megy, oda nem viheti be magával, ha éppen intézkedés van, nem veheti fel. Ilyenkor át van irányítva a telefon. A balesetek fő oka a szabályszegés. A helyi hírekről jobban fogják tájékoztatni a lakosságot. Sok az ittas vezető is. A bűncselekmények száma markánsan csökkent. A kamerák segítségével fogtak el egy kocsifeltörőt. Lekapcsoltak egy kábítószer-terjesztőt és egy időseket átverő bandát is. Az ovizsaru- és az iskolarendőr-program is működik.
A többi kérdésre már dr. Szalay László adta meg a választ. Elmondta, hogy a város – az országgyűlési képviselőnk, Pánczél Károly közreműködésével – 150 millió forint támogatást kapott egy körforgalom megépítésére az 51-es út felső részén (Schwarzmüller). Mostanában települ le egy cég a Coca-Cola és a Marso közé, így remény van egy másik körforgalom megépítésére is. A cégekkel nagyon jó a párbeszéd. Az iparterületen ők maguk megoldották a dolgozóik buszoztatását. A Némedi úton a zebrákat ki fogjuk világítani. 42 kameránk van, fejlesztjük tovább, polgárőrök felügyelik őket. A Némedi út ugyan nem a városé, de elkészült a kétoldali parkolósáv és az egy oldali kerékpárút terve. A helyi tömegközlekedésre jelentős összeget fordítunk, a HÉV-vel össze van hangolva. Éjszakai buszjárat volt korábban, mértük a kihasználtságát, elenyésző volt. Budapestet éjjel vonattal és HÉV-vel lehet elérni. A BKK biztosan nem fog ide buszt indítani. A Fő úti parkolás esete hasonló a soroksárihoz: a többség P+R-nek használja, és otthagyja az autóját, elfoglalva ezzel az üzletek előtti parkolókat, miközben kicsit feljebb ott a P+R parkoló. A Fő úton a parkolás 2 óra időtartamra engedélyezett, mert az üzletek vásárlói nem tudnak parkolni a bejárók parkoltatott autóitól. Ezt később ellenőrizni is fogják. Igénybe kell venni a kialakított P+R parkolókat. A vasutat az állam meg fogja építeni, az átjárók megmaradnak, az aluljáró is marad, ha rajtunk múlik, akkor kiszélesítve. A beruházónak mindenről egyeztetnie kell majd az önkormányzattal. A Határ utat meg fogjuk javítani, és felveszünk két közterület-felügyelőt.
A szakrendelőben a központi telefonoknál 3 munkatársuk ül, naponta több ezer hívást kapnak, ez valóban nehéz. De minden szakrendelésnek külön melléke van, azokat hívják inkább! Az intézmény honlapja nagyon informatív, minden tudnivaló fent van rajta. Még az is ott van az egyes szakrendeléseknél, hogy mikor fogadják a hívásokat, olyankor csak azzal foglalkoznak. Az e-mailekre legkésőbb két napon belül válaszolnak. Ma is ránéztem a honlapjukra, innen tudom, hogy a levelező rendszerük most két napig nem működik karbantartás miatt, úgyhogy most ne írjanak, hanem telefonáljanak – egyenesen a szakrendelésekre! És van egy jó hírem is: azok a 45-65 év közöttiek, akik most kapnak behívót mammográfiára, és nem tudnak elmenni Kistarcsára, azok már mehetnek Szszm-ra is. (Kistarcsát az ÁNTSZ jelölte ki számunkra).
Minden hétköznap van legalább egy háziorvos, de inkább kettő, aki este hatig rendel, reggel nyolctól, folyamatosan. Este hattól reggel nyolcig pedig ügyelet van, úgyhogy nem maradunk orvos nélkül. Kilenc, területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosunk van, minden körzet be van töltve, nincs üres praxis, nagyon szerencsések vagyunk, hogy ez így van, meg is dolgoztunk érte. Éppen egy évvel ezelőtt növeltük meg eggyel a körzetek számát, és sikerült is betöltenünk azt, nem is akárkivel, hiszen a Komoróczy doktor úr korábban az ország legnagyobb mentőállomását, a debrecenit vezette. Az egészségügyről szóló törvény és a háziorvosi alapellátásról szóló kormányrendeletek határozzák meg a munka kereteit. Az orvosok maguk osztják be egymás között, hogy mikor ki rendel, ebbe mi nem szólhatunk bele, a tisztiorvosi szolgálatnak van ebbe beleszólása, de természetesen egyeztetünk minden kérdésben, hiszen az egyik háziorvosunk, Bereczki Péter doktor úr itt dolgozik a testületben, alpolgármesterként. Ezzel együtt mindig ott van valamelyikük este hatig. Lehet, hogy kevés az ügyelő orvosok száma, de igazából orvosból van nagyon kevés, az egész országban. Soroksáron és Szigetszentmiklóson is egyetlen orvossal ügyel az ügyelet, sok budapesti kerületben egyáltalán nincs ügyelet, a mentők látják el a feladatot. És hogy miért rezidensek ügyelnek? Mert más nem vállalja el, mert nincsen ember. Mi, amit lehet, megteszünk, ugyanúgy, mint a rendőrség esetében: minden anyagi hozzájárulást biztosítunk, ami csak lehetséges. Rajtunk nem múlik. Nem az a baj, hogy gyermekorvosi ügyelet nincsen, hanem az, hogy gyermekorvos nincs. Két éve eggyel megnöveltük a praxisok számát, háromról négyre, ingyen adtuk a praxist, mindenben segítünk, és alig találtunk rá gyermekorvost. Az első pályázat pl. eredménytelen volt. Ugyanazt tudom elmondani: nincs elég orvos az országban. A négy házi gyermekorvosunk mindegyike évtizedek óta a pályán van, ketten már biztosan nyugdíjasok, de lehet, hogy hárman, bár nagyon fiatalosak ás lendületesek, de épp most jelezték nekem, hogy az iskolaorvosi feladataikat ősztől már nem tudják ellátni, mert az már sok nekik, úgyhogy ezt a problémát is meg kell oldanunk.

Dr. Dienes Zsuzsanna, a LAVE elnöke megköszönte az önkormányzat civileknek nyújtott segítségét, és megkérdezte, megjelenhetne-e a beszámolójuk az újságban. Tavaly nem kaptak lehetőséget a városi rendezvényen, idén megjelennének a néptáncosaikkal. Velkei Károly megköszönte a falugazdásznak ingyen nyújtott helyiséget, és azt, hogy nem vet ki földadót a város. Lesz-e kerékpárút a sportcsarnokhoz? Taksony és Alsónémedi felé is kellene, az 510-es út mentén is. Csökkent-e a vagyon az iskolaátadással? Meg kéne építeni a vasúthoz ezen az oldalon vezető kis utcát. Borbély Ferenc a Magyar és a Zöldfa utca veszélyes kereszteződésére hívta fel a figyelmet, a tábla eltűnt, fekvőrendőr is kellene. Szadai Zoltán a Rákóczi utcából szintén a forgalom lassításának szükségességére hívta fel a figyelmet. A buszmegállók takarítása kihez tartozik?
Lehet cikk, terjedelmi korláttal. Sok a civil szervezet, Lehel Endre alpolgármester úr szervezi a kulturális eseményeket, nem biztos, hogy mindenki felfér a színpadra. Nem tervezünk új adókat, bár tárgyalnunk kell róla (jogszabályi kötelezettség). A kerékpárút Némedi felé idén biztosan nem készül el, az rengeteg pénz, talán, ha lesz pályázat, de akkor is csak városon belül. A vagyon nálunk marad, hitelfelvételhez amúgy sem kell, a biztosíték mindig az adóbevételünk. A kultúrház mögötti út idén talán kész lesz, de az autóknak a túloldali parkolót kéne használniuk. A fekvőrendőr nem jó megoldás, de tábla és felfestés lesz a kereszteződésben. A buszmegállókat is keményen sóztuk, de olyan volt az idő, hogy állandóan visszafagyott.
Szőnyi László a Baross és a Kandó utcák leaszfaltozását hiányolta. Érkezett egy felvetés a temető melletti virágbolt megszüntetéséről is. Győri Attila az Alsó-Dunasorról érkezett, ahogy ő mondta, az „elfeledett városrészből”. Egy vízfolyás veszélyezteti az ingatlanjaikat, kb. 6 millióból meg lehetne csinálni a vízelvezetést. Gréderezést nem kérnek, 5-6 évenként murvázni kéne. Salk Balázs a Fő útról megismételte a rendőrséggel kapcsolatos panaszokat. Almási Imre felrótta, hogy csúszott a Dunaharaszti Hírek legutóbbi száma, viszont a papír minőségével elégedett volt. Az útbaigazító táblákat összetörik, vagy ellopják. A Klapka utcán néhol nem lehet a járdán menni a belógó fák-bokrok miatt, az utca töredezett. A Baktay téren csövesek végzik a dolgukat, a kukák tele vannak, a Hősök tere mellett szélesíteni kéne a járdát, a Mese Óvoda beázott.
Dr. Szalay László emlékeztetett, hogy vasútépítés lesz, a MÁV ezért nem engedi a Kandó és Baross utcák leaszfaltozását. A virágboltot az utca közelgő szélesítése miatt kellett elbontani. Az Alsó-Dunasornál meg lesz csinálva a vízelvezetés. Közbiztonságra rengeteget költünk, de nagyon kevés a rendőr, Soroksáron négyszer ennyi van. Támogatjuk a polgárőrséget. Jogos a táblákkal és a járdákkal kapcsolatos észrevétel, megrendeltük a gallyazást. Az utakat helyrehozzuk, a Klapka utca 10 éve épült, a szavatosság 6 év. A hajléktalanokon is segítünk, de ha nem megy be a melegedőbe, nem tehetünk semmit. A Hősök terénél a járda szélesítését megnézzük. A Mese Óvoda tetejét kijavítottuk.
A szokásjoggal ellentétben nem Almási Imre blokkja zárta az estét, mert akadtak újabb kérdezők. Vincze Margit a Dembinszky utcából a patkányok miatt kért segítséget, Serfőző Lászlóné a Bethlen utcából pedig az 51-es út és a jet-ski tó okozta zaj miatt zajvédő fal telepítését vetette fel. Rónai János a Sport-szigetről a gyorshajtókra panaszkodott, bár hozzátette, lehet, hogy csak a 20-asról 200-asra átfestett táblához igazodnak. Visszafelé jőve jobbos utcák vannak, mégis gyorsan jönnek az autók, aztán pedig az árokban kötnek ki. Megunta, többet nem segít nekik. A teniszpályák felé rendben van az út, mert azon tankcsapdák vannak, így nem lehet száguldozni. Borbély Ferenc kért ismét szót, szerinte 7 éve nem volt a mellékutcákban rendőri intézkedés.
Zajvédő fal valószínűleg nem lesz, a Magyar Közút nem fog építeni. A táblákat visszaállítjuk, szokott lenni sebességmérés.
Több kérdés nem lévén, dr. Szalay László polgármester megköszönte a részvételt, és bezárta a közmeghallgatást.

 

Twitter megosztás Google+ megosztás